Zákaznická sekce
Zapomenuté heslo Založit si účet
Menu
Software a služby nejen pro strojírenské firmyBudete vždy o krok před konkurencí...
Technická podpora

db Betonové jímky s.r.o.

24. 08. 2023

Společnost db – Betonové jímky s.r.o. převzal pan Bohuslav Dvořáček po svém otci a spolu se svými syny dále rozvíjí tento rodinný odkaz. Mimo betonové jímky se v portfoliu společnosti nachází i žumpy, septiky, nádrže na dešťovku, retenční a požární nádrže, vsakovací a velkoobjemové nádrže, šachty, sklepy, čistírny a hned několik dalších betonových výrobků. V rámci realizace je možné využívat například dotace „Dešťovka“. Sídlo společnosti db Betonové jímky s.r.o. najdete v Bystřici nad Pernštejnem a z našeho portfolia využívají software Solid Edge a informační systém TPV 2000Plus. Já jsem se rozhodla trochu vyzpovídat přímo pana jednatele a následně pak ve výrobě i ostatní pracovníky, co přichází se softwarem do kontaktu každý den.

O společnosti 

Jaká je historie společnosti vyrábějící betonové jímky? Kolik let již na trhu působíte a jaký je váš hlavní cíl?

db Betonové jímky s.r.o. je nástupcem mé fyzické osoby. Řemeslo jsem převzal po svém tátovi, který začal na tomto poli podnikat v roce 1991 a já jsem to po něm začal přebírat zhruba od roku 2002. Postupně se do firmy přidala manželka i oba synové a podnikání jsme převedli na společnost s ručením omezeným.

Co považujete za váš unikátní prodejní bod? Čím se odlišujete od konkurence?

V rámci sortimentu bych velké rozdíly nehledal. Naší předností je komplexní přístup k zákazníkovi od projekční podpory, až po montáže našich výrobků. Nejsme pouze výrobci bez návaznosti na okolnosti realizace, snažíme se poskytnout kompletní službu. Když je spokojený zákazník, jsme spokojení i my.

Jakým způsobem zajišťujete kvalitu vašich betonových jímek a jaké technologie či postupy používáte při výrobě?

Máme nastavený systém řízení, který roste s rozšiřováním firmy. Snažíme se abychom dohlédli na všechny kroky kvality výroby, vzhledem k tomu, že naše výrobky u zákazníků běžně i montujeme. Co do kvality výrobků tam je to dané normami. Výrobky vyrábíme s výhledem dlouhých desítek let jejich funkčnosti u zákazníka, proto volíme kvalitnější beton, než je staticky vyžadováno.

Máte nějakou dlouhodobou vizi a plány na rozvoj společnosti? Kam směřujete do budoucna?

Celý vývoj firmy je i o tom, že rozšiřujeme sortiment, teď už se orientujeme mimo nádrží i na dodání technologií s tím spojených. Zaměřujeme se na doplnění našeho portfolia výrobků, tak, abychom pro zákazníka byli schopni dodat veškeré výrobky, které jsou spojeny s vnější kanalizací a vodovodem vč. souvisejících technologií. Časem bychom rádi realizovaly zakázky celé v naší režii včetně zemních prací a servisu okolo.

Solid Edge

je profesionální CAD software vyvinutý společností Siemens Digital Industries Software. Jeho využitelnost ve výrobě betonových nádrží a souvisejících technologických celků může být mimořádně užitečná, protože poskytuje širokou škálu funkcí a nástrojů, které usnadňují a optimalizují návrh, konstrukci a výrobu těchto betonových konstrukcí a technologií. Níže je několik způsobů, jakými může Solid Edge přinést přínos ve výrobě betonových jímek:

A to jsou jen některé z mnoha bodů, my se nyní zaměříme na to, jak to vypadá v realitě, a ne jenom takhle na papíře.

Jaké jsou hlavní funkce Solid Edge, které jsou pro naši společnost klíčové? Můžete uvést konkrétní příklady, jak software pomohl vylepšit náš návrhový proces?

Děláme konstrukce, takže používám hlavně „Rámy“. Žádné speciální věci v tom nedělám, prostě 3D kreslení. Avšak právě při těchto běžných rutinách se efektivita software projevuje víc než při něčem, co použijete jednou za čas.

Jaká je učební křivka pro nové zaměstnance, kteří budou pracovat se Solid Edge? Jak rychle se dovedou noví pracovníci efektivně zapojit do návrhového procesu?

Já jsem byl u vás na školení a program vnímám jako intuitivní. Pokud už pracujete s jinými 3D programy, tak si na základě těch znalostí poradíte i s tímto.

Jaké jsou výhody Solid Edge ve srovnání s jinými CAD softwary na trhu? Proč jste zvolili právě Solid Edge pro Vaše potřeby?

Oproti jiným CADům je to méně kroků vytvořit ten 3D model, když ho exportuji je to rychlejší a celým procesem mě to navádí samo. Pracujeme ještě s konkurenčním produktem, ale tam je tenhle stejný proces o něco delší a „uklikanější“.

Jaký je váš celkový názor na Solid Edge a jaký má software potenciál v tomtoodvětví? Vidíte nějaké možnosti, jak lépe využít jeho funkce ?

Do budoucna plánujeme každou zakázku mít jako vizualizaci ve 3D. Výkresy a vizualizace ve 3D pomáhají zákazníkovi lépe pochopit celý produkt.

Informační systém TPV2000 Plus

je představitelem moderního, flexibilního a otevřeného systému. Bývá integrován jako plnohodnotná součást vyspělých PLM systémů a APS. Základní myšlenkou systému je realizovat jakoukoliv činnost, od konstrukčního vývoje výrobku až po výrobu tak, aby systém mohl na každé úrovni nabídnout nejbližší vyhovující typové řešení. Nabídnuté typové řešení je možné využít přímo, nebo je ho možné upravit a přizpůsobit nové situaci. Celá aplikace využívá všechny funkce standardního uživatelského rozhraní WINDOWS. Jedná se o řešení reagující na potřeby strojírenských podniků, integruje řešení v oblasti CAD (Solid Edge, NX, SolidWorks, Inventor, VariCAD, Pro/Engineer, apd.) a podnikových IS (DIMENZE++,SAP R/3, K2, NAVISION, INFOR, QAD, AXAPTA, MAX+, ORsystem, apd.). Systém je založen na využití nejmodernějších počítačových technologií firem Microsoft® a Appeon.

Ve společnosti db Betonové jímky s.r.o. tento informační systém využívá na 8 pracovníků pro cenové nabídky, vedení zakázek a jejich zadávání do výroby včetně procesů workflow. Ruku v ruce s tímto procesem půjdou i vizualizace ze softwaru Solid Edge.

Ondřej Boháč, obchodní manažer pro TPV2000 Plus

Jakým způsobem využíváte vizualizaci a digitální modely při plánování a designu betonových jímek? Jak toto ovlivňuje efektivitu a přesnost výrobních procesů?

Vizualizaci jako takovou ještě příliš nevyužíváme, momentálně dostavujeme novou výrobní halu a upravujeme funkčnost webových stránek. Právě vizualizace a technické podklady pro projektanty bych na našich stránkách rád měl.

Co do plánování výroby, kde je přehled, jaké produkty se mají vyrábět, z tohoto plánování poté vznikají podklady pro frontu práce ve výrobě. V plánování je možné zjistit vytížení daných forem, které se nejvíce používají.

Provázanost mezi jednotlivými objekty Objednávky -> Zakázka -> Výdejka -> Dodací list se vytváří tzv. Pomocí metody Objekt to Objekt díky čemuž se eliminuje možnost chyby, u dodací listů se kontroluje, jestli už byl daný produkt vyroben.

Systém využíváme kromě výroby i na tvorbu zakázek a kalkulací v obchodním oddělení. Při vytváření nabídek jsou použity výpočetní vzorce podle uživatelů, kdy dle zákazníka se automaticky předdefinuje, s jakým vzorcem se má počítat, například z pohledu, jestli jde o fyzickou nebo právnickou osobu.

Všechny přílohy od poptávky, nabídky až po dodací list jsou propojeny přes projekt a jsou dostupné z každého modulu. Cena položek se automaticky mění podle posledního příjmu a předem nastavených pravidel tím je zajištěno že se položky nebudou prodávat pod cenou.

Tiskové výstupy byly upraveny, aby co nejvíce vyhovovali a jejich textový obsah se mění podle typu zákazníka.

Jaká jsou nejčastější úskalí nebo výzvy, kterým čelíte ve vedení zakázek a plánování výroby betonových jímek?

V rámci software mě nic zásadního nenapadá, maximálně možnost formátování textu. Já osobně jsem s tím systémem spokojený a určitě nám to pomohlo posunout se dál. 

Máte nějaká očekávání do budoucna ohledně rozvoje a vylepšení informačního systému TPV2000 Plus a jeho role ve vašem podnikání?

Chceme přejít i na fakturaci v TPV2000 Plus. Mimo to určitě zdokonalení propojení vizualizací (ty teprve musíme začít naplno používat) a zakázek, aby to šlo ruku v ruce. Do budoucna je v plánu odvádět výrobu pomocí PDA, aby pracovníci nemuseli používat PC, tyto PDA budou také sloužit pro skladovou evidenci.

 

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace