Zákaznická sekce
Zapomenuté heslo Založit si účet
Menu
Software a služby nejen pro strojírenské firmyBudete vždy o krok před konkurencí...
Technická podpora

VOPSS Řepeč s.r.o.

05. 10. 2023

Solid Edge

·       Je 3D CAD systém primárně určený pro návrh strojírenských konstrukcí. Jeho funkce však umožňují vytvářet mnohem více. Od designu nábytku až po 3D modelování komplexních ploch.

·       Je dnes, stejně jako při svém uvedení v dubnu 1996, nositelem pokrokových technologií, které se postupem času stávají standardem v oblasti 3D modelování.

·       Pokud pracujete se 3D CAD systémem Solid Edge, nevytváříte pouze virtuální prototypy svých výrobků, ale zároveň zakládáte, organizujete a třídíte zkušenosti celého konstrukčního týmu pro budoucí opětovné použití.

·       S pomocí synchronní technologie software Solid Edge urychluje navrhování výrobků i provádění revizí a vylepšuje opakované používání dat modelů.

·       Prostřednictvím rychlejšího 2D kreslení, špičkového navrhování plechových součástí, flexibilního modelování součástí a sestav, integrovaného realistického renderování a bezkonkurenční mobility pomáhá Solid Edge lépe navrhovat výrobky.

NX CAM (Solid Edge CAM Pro)

Řešení NX CAM je skutečně jiné. Mezi jeho klíčové funkce patří například: pokročilé možnosti programování, postprocesing a způsoby simulace. Každý z modulů poskytuje více možností oproti standardům, které nabízejí obvyklé CAM aplikace. Například integrovaná simulace obráběcích strojů je namísto obecných údajů o dráze nástroje řízena přímo výstupem postprocesoru systému NX. Díky tomu můžete s NX dosáhnout vyšší úrovně ověřování NC programů v rámci vlastního CAM systému. Systém NX se využívá v mnoha průmyslových oborech. Přináší prověřené funkce ve výrobě v leteckém a automobilovém průmyslu, ve výrobě lékařského vybavení, v přípravě forem a lisovacích nástrojů a používá se i v dalších oblastech strojírenství. Ať máte malou dílnu s několika obráběcími stroji, nebo velký tým výrobních techniků pracujících na mnoha obráběcích strojích, systém NX vám poskytne řešení odpovídající vašim potřebám.


Co bylo hlavním důvodem a motivací pro implementaci Solid Edge ve vaší firmě?

Jedním z hlavních důvodů implementace Solid Edge byl způsoben požadavkem na komplexní řešení začlenění CAD programu do procesu plánování a databázového (ERP) systému firmy. S tím souviselo v první fázi pořízení produktů společnosti Siemens (Solid Edge a NX CAM).

Ruku v ruce s tím probíhal i přechod z dříve používaného softwaru Solid Works, kdy jsme museli řešit migraci dat. Tato plnohodnotná migrace dat z původní konstrukční databáze se podařila díky SE2023 umožňující přímé otevírání 3D dat bez nutnosti složitého přeukládání přes STEP modely.

 

Jakým způsobem byl výběr software Solid Edge proveden? Jaká kritéria byla při výběru softwaru rozhodující?

Software jsme vybírali z více kritérií jedním z nich byla komplexnost řešení produktů od společnosti Siemens, dalším z kritérii byla již zmiňovaná migrace dat a v neposlední řadě bylo rozhodující rozšířenost SE v rámci spolupracujících firem a rozšiřitelnost SW v okolí jižních Čech.

 

Byli jste spokojeni s procesem školení zaměstnanců při přechodu na nový software? Kolika lidí se tato změna dotkla?

Přeškolení z původního SW probíhalo během školení na míru, ale i mimo něj za plné technické podpory odporníků z TPV Group panem Ing. Pokorným za Solid Edge a panem Linhartem za CAM.

Z počátku se zaškolení a přechodu týkalo cca pěti pracovníků (konstrukce, CNC programátorů). S postupem času jsme instalovali Solid Edge 2D i na ostatních pracovištích. Změna se jinak postupně dotkla úplně všech od technologie, výroby, montáže až k servisu a opravám vřeten.

Díky Solid Edge 2D jsme dostali plnohodnotný nástroj na všechna pracoviště pro plnohodnotné prohlížení plnohodnotné technické výkresové dokumentace a 3D modelů. S ohledem na prováděné složité opravy poškozených vřeten a generálních oprav strojů.

Jaké byly největší výzvy nebo překážky během procesu implementace Solid Edge? Jak jste je překonali?

Největší a hlavní výzvou byl požadavek na migraci veškerých dat z původní databáze, aby 3D sestavy a modely bylo možné importovat bez zbytečného přeukládání přes „mrtvé“ STEP modely, jak jsme již zmiňovali. Tuto plnohodnotnou migraci dat umožnila verze Solid Edge 2023. Při importu se snažíme v rámci práce s modely využívat moderní metodu synchronní technologie umožňující snadné úpravy modelů, ale také rozpoznávání prvků např. děr a polí.

V druhé řadě bylo potřeba přeškolení kolegy, který po 10ti leté praxi v SW potřeboval rychle a bez problémů přejít na Solid Edge, tak aby efektivita a rychlost práce zůstala jako po 10ti leté praxi. Je pravdou že chvilku přechod zabral, ale cca po půl roce práce v SE, proškolení a zvyknutí si na jiné vizuální prostředí, logiku modelování i názvosloví programu, byla efektivita práce tak jako dříve. A v případě jakýchkoliv problémů využíváme technické (online) podpory.

 

Vnímáte nějaké konkrétní výhody a zlepšení vycházející z této implementace? Zaznamenali jste zvýšení produktivity, kvality nebo jiné přínosy?

Pokud bychom brali čistě implementaci Solid Edge či NX CAMu, tak bychom řešili nasazení kvalitních softwarů. Ale naším požadavkem nebylo nasazení samostatných softwarů, ale s ohledem na rozvoj a potřeby firmy jsme hledali komplexní nasazení služby.

Kdybychom měli konkrétněji odpovědět na Vaši otázku, přínosem bylo nasazení celého řešení (CAD, CAM, TPV2000 Plus) jako propojené služby do nadřazeného ERP systému ABRA, to bylo velkým skokem a posunem v řízení výroby a workflow, pro naše požadavky na rychlý servis vřeten (cca v řádech týdnů někdy pouhých dnů).

Jedním z dalších přínosů celé služby, které nejsou patrné na první pohled je i možnost při práci z domova plnohodnotně využívat služby TPV2000 Plus bez zbytečných nároků na připojení a internet.

Siemens jako i ostatní výrobci změnil svou licenční politiku pro SW, kdy je vše řešeno předplatným. Na jednu stranu tuto politiku celkově nepodporujeme a raději si zakoupíme licence, které nám zůstanou na vždy. Nicméně když už jiný licenční model není, tak má i svoje plusy. U nás se jedná hlavně o možnost plovoucích licencí, volné licence pro CAM ke každé licenci Solid Edge, a hlavně možnosti využití čerpání „HOME“ Domácí off-line licence při home office, a to bez nutnosti online připojení serverům společnosti.

 

Navrátila se vám investice a jaké jsou vaše plány na budoucí rozvoj tohoto softwaru?

Nikdy jsme přesně nepočítali návratnost investice do těchto SW řešení, ale dle mého názoru se investice vrátila. Opět se asi budu opakovat, že bylo důležité nasazovat SW v jistém koncepčním celku, který dává smysl. Při jednotlivých neprovázaných celcích by se úspora času našich pracovníků o poznání nižší a tím by se i návratnost investice značně prodlužovala. Tedy podle toho, kolik času jsme ušetřili na práci lidí a získali jistý digitální přehled o datech, tak se investice vyplatila. Jaká je přesná návratnost nebo jestli se již navrátila, tak to je asi spíše otázka na ekonoma. Z technického hlediska se investice určitě vyplatila.

Momentálně optimalizujeme postprocesory pro CAM a z mé strany bylo ještě uvažováno o Teamcenteru, ale zatím k jeho implementaci nedošlo. Plánujeme rozšířit využití systémových funkcí TPV2000 Plus a provázat je s Abrou, kterou je na to třeba ještě „připravit“.

 

Co se týče postprocesorů, jejich odlaďování a technické podpory ze strany dodavatele – byl jste spokojen s odezvou a rozsahem těchto služeb?

Tuto záležitost již řešíme to skrze dotační tituly s ČVUT  – Výrobní stroje a zařízení a s tím jsme nadmíru spokojeni. Méně spokojeni jsme s politikou Siemensu, kdy je na toto potřeba další licence. Zde šlo především o licenci simulace. Pracujeme na postprocesorech pro NX CAM a aby mohla být zobrazena dráha, je nutná samostatná licence. Již i při aplikaci našeho speciální zabíhacího standu jsme postupně zjistili, že na věci potřebujeme samostatné licence a dokoupili jsme celkem tři.

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace